Крис Захариев и Деси Тенекеджиева с нов филм в КАН

Дипломният филм ''Един асансьор разстояние'' на вдъхновяващия млад

кинорежисьор с две престижни селекции
През 2001 година Деси Тенекеджиева и Христо Живков правят истински бум на червения килим на Фестивала в Кан и попадат във всички световни кино издания. С ролите си на Джовани Банденере и Мария Медичи в “Занаята на оръжията” на италианската кинолегенда Ерманно Олми, те стават единствените български актьори, представили страната ни на най-престижния кинофестивал в света, с филм от Официалната селекция на най-важната програма -Състезателната, в която едва 20 филма от цял свят, всяка година се борят за мечтаната Златна

Палма. Успехът на родните актьори и до този момент е ненадминат и остава със златни букви вкино историята ни.


Ето, че след точно 20 години Деси Тенекеджиева се завръща там, където бе открита за

голямото кино, но този път като продуцент на вдъхновяващия кинорежисьор и влогър Крис Захариев. Вълнуващата новина е, че неговият дипломен филм ''Един Асансьор Разстояние'' е селектиран в международната панорама ''Short Film Corner'' на Кинофестивала в Кан 2021! Форумът за късометражно кино, част от мечтания за всички кинофестивал, дава глас на млади и обещаващи кино творци чрез прожекции, срещи с продуценти, дистрибутори и режисьори от цял свят. С тази селекция ''Един Асансьор Разстояние'' става част от елитния каталог на фестивала, който ще се проведе между 10 и 16 юли тази година.


Но това не е всичко. Броени дни, след премиерата си в Кан, филмът влиза в Официалната състезателна селекция на Sarajevo Youth Film Festival, един от най-големите младежки кино форуми в света. ''Един Асансьор Разстояние'' е единственият ни представител в Сараево тази година, като за Голямата награда ще се бори с кинопродукции от 7 европейски държави. Церемонията по награждаването ще се състои на 24-ти юли в сърцето на Сараево.


Според Крис Захариев филмът му „по един симпатичен начин задава много сериозни морални въпроси, през очите на двама младежи, които търсят своето място в света на възрастните ''Един Асансьор Разстояние'' е 27 минутна криминална комедия за двама млади полицаи(откритията на филма Александър Георгиев и Йоан Попов), принудени поради забавни обстоятелства да проведат своето първо „професионално“ разследване. Откраднат е тото фиш на богатата им хазяйка (в ролята достолепната Йорданка Кузманова), а заподозрени са всички съседи в кооперацията (Павел Поппандов, Елеонора Иванова, Георги Къркеланов, Лили Гелева). Сценарист на филма е Павла Котова, чиито минал филм ''Танда'' получи номинация на студентските Оскари 2020.

През миналата година Крис Захариев спечели култовата вече Награда за Полет в Изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“. Това бе и повод Деси Тенекеджиева да стане продуцент на дипломния му филм ''Един Асансьор Разстояние'', който е копродукция между компанията й NOVA film и НАТФИЗ, с ръководител проф. д-р Станислав Семерджиев. „Много съм щастлива за Крис! Обичам това момче! Прекрасно е, когато талантът се съчетае с креативност, интелект, професионализъм и амбиция. Тогава мечтите нямат лимит! Крис работи по филма с много страст, заедно с целия прекрасен екип - все млади и много талантливи филмейкъри. Благодаря на всички, начело с великолепните актьори и специално на Йорданка Кузманова и Павел Поппандов, които приеха поканата ни, въпреки ограничения бюджет. Филмът е чудесен! Смислен, изключително забавен, поднесено с мярка, усет и учудваща зрялост за един едва 23 годишен кинорежисьор. Твърдо заставам зад всичките нови филмови проекти на Крис Захариев и съм убедена, че го чакат редица световни кинофестивали. Сараево и Кан са само първите. Надявам се да се върнем на Лазурния Бряг с дебютния му пълнометражен филм, който да последва забележителния пробив на Камен Калев (Носител на Първата Награда за Полет в Изкуството) и на скъпите ми Мина Милева и Весела Казакова и техния филм-кауза ''Жените наистина плачат''- сподели Деси Тенекеджиева.


Филмът на режисьорското дуо е селектиран в Кан във втората по важност официална

конкурсна програма, а именно ''Особен поглед''! В лентата участва и номинираната за ''Оскар'' родна холивудска звезда Мария Бакалова. Режисьорският тандем Милева- Казакова вече има сериозни фестивални успехи, както с игралния си дебют ''Котка в стената'', така и с двата си дръзки документални филма „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, на които именно Деси Тенекеджиева е копродуцент. Това е достатъчен повод Деси, в компанията на Крис Захариев да присъства на световната премиера и на този техен филм и да подкрепи близките си приятели в този вълнуващ момент.

Снимки „Един Асансьор Разстояние“: Тихомир Петров

Снимки: Nova Film

Линкове към Официалния уеб сайт на Фестивала в Кан 2021