София се превръща в столица на мюзикъла и съвременния танц в България
На 25 юни се открива първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър, учреден от Музикалния театър с подкрепата на Община София.

Всички спектакли ще се играят на специално изградена сцена в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ с начален 20:00 часа.


Откриването е с концерта „Една вечер с хитовете на Бродуей”, с участието на солистите, балета и оркестъра на Музикалния театър. Ще бъдат изпълнени едни от най-популярните мелодии от световни мюзикъли, сред които: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Сънсет булевард“, „Магьосникът от Оз“.

На3 юли с рокмюзикъла „Коса” в изданието на Софийския фестивал на музикалния театър ще се включи и Държавна опера – Варна. Спектакъл на режисьора Борис Панкин.


На 4 юли на сцената ще бъде представен мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” – спектакъл на Музикалнодраматичен театър – Велико Търново. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, поставена на основата на българския фолклор.


На фестивала гостува и Държавна опера Стара Загора, на 27 юни с три балетни миниатюри – „Танц при изгрев слънце”, „Лотос” и „Следващият”. Те показват най-доброто от съвременния танц на трима хореографи, сред които е утвърдената в своята област Силвия Томова, но и младите артисти и налагащи се Христиан Бакалов и Алесандра Скаламбрино от Италия.

Всички спектакли ще се играят на откритата сцена в Парка на Военната академия с начален час- 20:00 часа. Само мюзикълът„Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. Творбата на Клод-Мишел Шьонберг е под режисурата на Пламен Карталов.


Билетите за Софийския фестивал на музикалния театър, осъществен с подкрепата на Столична община, се продават онлайн през сайта и нсайа касата на Музикалния театър – тел. 02/ 943 19 79.


Фестивалът ще бъде закрит на 10 юли с екстравагантния спектакъл Carmen Collection на Балет „Арабеск”. Това е спектакъл на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков.