Черно море е дом на огромно количество пластмаса


Нашето Черно море отново е актуално тази година. Много сънародници почиваха на родното черноморие благодарение на Covid пандемията и сега, когато лятото приключи... благодарение на заседналият кораб, нашето море пак е актуална тема.

Знаете ли, че Черно море е сред най-замърсените с пластмаса? Всеки ден само от река Дунав в него се вливат 4.2 тона пластмаса!?! Отпададъците за цяло лято, които ние самите изхвърляме в морето и около него са достатъчни да покрият повърхността на всичките ни български плажове! Можете ли да си представите, какво количество е това? Ако започнем да смятаме количеството замърсяване и от други места..... Нас лично ни плаши отговора.

Черно море е вътрешно море между Югоизточна Европа и Мала Азия. То е едно от най-изолираните от Световния океан.

Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете – най-често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 метра, а край бреговете ни едва 1-2 метра.

Проучванията показват, че Черно море е едно от най-замърсените с пластмаса и отпадъци морета в света. Според актуалните данни на учените от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, като част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за намаляване на пластмасовото замърсяване, е установено, че пластмасата, която ние хората изхвърлят в морето само за едно лято, може да покрие повърхността на всичките ни плажове.

Основният извод е, че най-големият замърсител са малките пластмасови отпадъци, които са заплаха за морските обитатели, птиците, а и хората. Според данните на изследването, най-сериозно е замърсяването около нос Калиакра и при устието на р. Камчия – на квадратен километър се откриват средно 429 000 частици. Как ви звучи това?

Тук идва момента, когато трябва да се замислим и за последиците. Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно, както всички вече знаем. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето, се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на рибите и всички морски обитатели, а чрез тях и наша храна. Микропластмасата в Черноморието ни е колкото в най-замърсените морета в света, сочат данните на „Грийнпийс“. Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света.

Ние от Half Ви призоваваме да бъдете отговорни. Нашата природа е уникална и всеки може да допринесе с малко, за опазването и. Какво може да направите ли? Съвсем просто е, когато сте на плаж или сред природата, вместо да хвърляте найлоновата торбичка... съберете в нея другите отпадъци и фасове, и ги изхвърлете на местата, които са за тази цел. Ще кажем само, че всяка велика промяна започва с малки стъпки!!!

Снимки : dnes.bg / geolok.eu/